Indelen: zo haal je het meeste uit je woning
9 mei '22
In de eerste video raad ik je aan om met een indelingsplan te starten voor je nieuwe woning. De indeling vormt de basis voor de verdere keuzes die je straks gaat maken. In nieuwbouwwoningen zitten de keuken, woonkamer en eetkamer vaak in dezelfde ruimte. Dan is het handig om extra goed op de routing/looplijnen in de ruimte te letten als je een indeling maakt. Daar ga ik je in deze blog bij helpen. Ook geef ik je tips voor het indelen van relatief kleine of juist grote woningen.
Routing in de woning
In een woonkamer met keuken heb je veel verschillende functies in dezelfde ruimte. Als je de woonkamer binnenkomt met boodschappen, is het fijn om deze snel in de keuken weg te kunnen zetten. Dan is het niet handig als een kookeiland de looproute blokkeert. Je ziet op de afbeelding dat je in de eerste optie om de bar moet heen lopen om de koelkast te bereiken. Op de tweede afbeelding is de bar aan de andere kant van de kamer geplaatst, waardoor er een fijne en korte looproute ontstaat.
Zorg er ook voor dat je de eettafel vanuit de keuken snel kunt bereiken. In het eerste voorbeeld moet je om de bar heen lopen om bij de eettafel te komen. In de tweede optie is de eettafel dichterbij. Wel zo fijn als je de tafel gaat dekken of met hete pannen rondloopt.
Goede routing
Minder goede routing
Zorg voor genoeg ruimte
Zorg ook voor genoeg ruimte tussen een bank en een eettafel. Hou hiervoor de regel van 1 meter doorloopruimte aan. Voor kleinere woningen kun je dit minimaliseren tot 80 cm. In mijn eigen woning heb ik mijn keukenbar bewust wat korter gemaakt zodat ik in een schuine lijn langs de bank naar de keuken kan lopen. Ook zit mijn keuken naast mijn eettafel.
Klein, maar fijn!
In een kleine woning telt elke vierkante meter. Dan is het best een uitdaging om al je woonwensen in de ruimte kwijt te kunnen. Daarom hier een paar handige tips!
TIP 1
Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar in een kleine woning kun je beter een paar grote meubelen in de ruimte zetten, dan allemaal kleinere meubelen. Dit voorkomt dat de ruimte rommelig gaat ogen. Grotere meubelen geven jou optisch ook een ruimtelijker gevoel.
TIP 2
Denk na over multifunctionele en modulaire meubelen. Tegenwoordig spelen veel fabrikanten daar op in. Zo kan een uitschuifbare tafel bijvoorbeeld veel ruimte besparen en kun je bij bezoek toch gelegenheid bieden aan meerdere mensen. Een bankje bij de eettafel creëert meer doorloopruimte. Met stoelen aan de eettafel heb je namelijk minimaal 80 cm nodig vanaf de tafelrand tot aan de muur, maar met een bankje is dit slechts 50 cm. Soms zijn die eetkamerbankjes ook nog van extra opbergruimte voorzien. Met een modulaire bank ben je flexibeler en kun je een deel van de bank makkelijker verplaatsen als je bijvoorbeeld bezoek krijgt.
TIP 3
Ga de hoogte in met je meubelen. Opbergruimte nodig? Hang een wandkast of planken boven een stoel. Dit oogt luchtiger in de ruimte dan een massieve kast die op de vloer staat.
Grote woning? Zo maak je het knus!
In een grote woning heb je misschien moeite om de ruimte te vullen of zelfs knus te maken.
TIP 1
Kies niet voor te kleine meubelen, want anders verdwijnen deze meubelen letterlijk in de ruimte.
TIP 2
Plak de meubelen niet allemaal tegen de muur aan. Je kunt best een bank zo’ n 50cm - 100cm van de muur afhalen en hier bijvoorbeeld een dressoir achter zetten.
TIP 3
Creëer verschillende zones in de ruimte voor meer geborgenheid. Ensuite deuren of een roomdivider zijn daarvoor mogelijkheden. Maar ook met een groot vloerkleed creëer je al een aparte zone in de ruimte.
Ga aan de slag!
Nu is het jouw taak om aan de slag te gaan met je indelingsplan. Pak je plattegrond erbij en zorg voor potloden en een liniaal. Met behulp van de knipbladen achterin Het Nieuwbouw Handboek kun je verschillende indelingen uitproberen. Houd daarbij rekening met looplijnen in de ruimte. Maak eens wat opties en laat het een moment rusten als je er even niet uit komt. Ik weet zeker dat het jou gaat lukken om een indeling te creëren die helemaal bij jou past!
Hi, ik ben Marije!
Schrijfster van Het Nieuwbouw Handboek en interieurontwerpster. In deze blogs help ik je op weg richting de oplevering van je nieuwbouwwoning. Wat komt er allemaal bij kijken? Wanneer moet je bepaalde keuzes maken? En hoe maak je het tot jouw droom(t)huis? Laat je inspireren!