Zo maak jij de vlinder en de bij bijzonder blij!

16 mei '22

De bij is al jarenlang onderwerp van gesprek. Niet door hun mooie kleuren of lekkere honing die ze produceren. Nee, omdat het helemaal niet goed met ze gaat. Sinds kort worden ook vlinders in dit kader aangehaald. En dat baart zorgen. Hoe gaan we verdere vlinder- en bijensterfte tegen en hoe draag jij daar zelf je steentje aan bij? Met deze tips zorg je in jouw achtertuin, op het balkon of dakterras voor omstandigheden waar deze insecten bijzonder blij van worden. Onthoud: een betere wereld begint bij jezelf.

image alt

Bouwen aan de toekomst

In Nederland is op het moment een flink deel van de vlindersoorten bedreigd, en bijna de helft van de bijensoorten. Dat komt met name door gebrek aan voedsel en nestgelegenheden als gevolg van intensieve landbouw (en daarmee giftige bestrijdingsmiddelen) en verstedelijking. En dat terwijl bijen een sleutelrol spelen in ons ecosysteem. Ze bestuiven bloemen, planten en andere gewassen, wat nodig is voor zo’n driekwart van onze fruit- en groentesoorten. Met de bijenpopulatie ging het al langer niet goed, maar sinds enkele jaren klinkt ook de noodklok voor vlinders. Kortom, we moeten met z’n allen verdere uitsterving van de vlinder- en bijenpopulatie tegengaan. Bij BPD zetten we alles op alles om nieuwbouwwijken en -woningen klimaatadaptief en natuurinclusief te bouwen. Daarmee bevorderen we ook de biodiversiteit en het voortbestaan van onder andere de vlinder en de bij.

Draag je steentje bij

Zelf kun je natuurlijk ook een handje helpen. Te beginnen met de meest vanzelfsprekende tip: plaats veel planten in je tuin - het liefst die van de lente tot de herfst in bloei staan. Vlinders en bijen kunnen simpelweg niet bestaan zonder deze kleurrijke voedingsbron. Ze worden blij van bijvoorbeeld lavendel, asters en klimop. Verder geldt dat een te nette tuin wordt afgeraden. Eitjes en rupsen overleven in de winter juist op afgevallen blaadjes en dode stengels, en wilde planten – zoals koninginnen- en jacobskruid – zijn vaak waardevolle bronnen van nectar. Niet te veel opruimen dus. Maar ook water is een vereiste, dat zeker tijdens droge zomers soms lastig te krijgen is. Door een emmer of kommetje water te plaatsen houd je ze goed gehydrateerd. Ook kun je denken aan een bijenhotel, ofwel een plek waar bijen eitjes kunnen leggen. Je pakt daarmee een groot probleem aan, want veel veilige plekken om voort te planten en overleven zijn er nu niet. Dit zijn kleine aanpassingen met een groots resultaat! Tot slot op de website van De Vlinderstichting en Natuurmonumenten kun je nóg meer tips vinden om mee te helpen.

image alt

De bijentelling 2023

Heb je jouw tuin, dakterras of balkon klaargemaakt? Zet 15 en 16 april 2023 dan alvast in je agenda voor de volgende Nationale Bijentelling, een project van Naturalis, Natuur & Milieu en IVN Natuureducatie en LandschappenNL. Aan de hand van deze telling komen zij meer over de bijen te weten en begrijpen ze beter hoe ze dit beestje van hun ondergang kunnen redden. Ben jij erbij?

[DOORVERWIJZING OF BUTTON NAAR nationalebijentelling.nl]

  Hier komt een link
  Open het bericht in Umbraco