Je zonnepanelen maximaal gebruiken

17 juni '25

Jouw nieuwbouwwoning krijgt straks zonnepanelen, waarmee je op een milieuvriendelijke manier energie kan opwekken. In de meeste gevallen zit (een deel van) de zonnepanelen bij de verkoopprijs inbegrepen. Door je eigen elektriciteit op te wekken en daar een groot deel direct van te gebruiken, hoef je minder elektriciteit van de energieleverancier te kopen. Hoeveel je bespaart, hangt af van hoeveel energie je gebruikt en hoe groot je zonnepanelensysteem is.

image alt

Salderen en de salderingsregeling

Bij een nieuwbouwwoning wordt energie opgewekt door middel van zonnepanelen op het dak. Wanneer je meer energie opwekt, dan dat je op dat moment verbruikt, lever je een deel van de stroom terug aan het elektriciteitsnet. Op het moment dat je de stroom nodig hebt, kun je deze van het net afhalen. Je streept het dus als het ware tegen elkaar weg en dat heet salderen.

Wellicht heb je in het nieuws gelezen dat de overheid heeft besloten dat de salderingsregeling vanaf 1 januari 2027 stopt. Dat zou betekenen dat vanaf 2027 de stroom die aan het elektriciteitsnet wordt terug geleverd, je niet meer kan wegstrepen tegen het verbruik op een ander moment. De vergoeding voor het terugleveren van stroom aan de energieleverancier blijft wel bestaan. Er zijn daarnaast ook leveranciers die terugleverkosten berekenen.

Wat betekent dit voor jouw energierekening?

Ook al gaan er dingen veranderen, het is nog steeds financieel interessant om zonnepanelen te hebben op je nieuwbouwhuis. Je kan namelijk, door slim energie te gebruiken als de zon schijnt, je energierekening lager houden met zonnepanelen en er dus financieel voordeel uit te halen. Dit kun je het beste doen door die zonnestroom zoveel mogelijk zelf te verbruiken op het moment dat de zon schijnt.

 

Hoe je dat doet? Hieronder vind je een aantal tips van Milieucentraal:

  • Gebruik zonnestroom om het water in het voorraadvat van je volledig elektrische warmtepomp overdag te verwarmen. Let op: een woning aangesloten op een warmtenet of collectieve WKO-installatie heeft deze mogelijkheid niet.
  • Zet de wasmachine, vaatwasser en droger aan op het moment dat je zonnepanelen stroom opwekken.
  • Zet de apparaten niet gelijktijdig aan, maar na elkaar. Anders verbruik je waarschijnlijk meer stroom dan je opwekt.
  • Het elektrisch opladen van een auto kun je het beste doen op het moment dat je stroom opwekt.

Lees meer op de website van Milieucentraal.

De inhoud van deze pagina is voor het laatst bijgewerkt door BPD op 17/06/2025.

Iets vragen? Neem contact op
Bekijk het aanbod Open het bericht in Umbraco