Zo houd jij je huis koel in warme zomers
4 juli '22
De temperaturen stijgen in Nederland, zeker in de zomer. Niet gek dus dat je huis ook opwarmt. Maar hoe zorg je ervoor dat je (nieuwbouw)woning hittebestendig is? Met deze 7 handige tips houd jij je huis én je hoofd koel deze zomer.
1. Koele zomers? Kies voor nieuwbouw
Eén van de grootste voordelen aan nieuwbouw ten opzichte van bestaande bouw is dat de woning wordt voorzien van de laatste duurzame technieken. Dat is van grote invloed op het koel houden van je woning. Zo houdt goede isolatie de warmte buitenshuis in de zomer en sommige warmtepompen kunnen naast verwarmen, óók koelen! Je kunt de temperatuur van je vloerverwarming in de zomer verlagen, waardoor de woning afkoelt. Daarnaast wordt in veel gevallen de woning voorzien van HR++ glas of triple glas. Deze beglazing zorgt voor een betere isolering. Er zijn ook zonwerende varianten beschikbaar die beschikken over een speciale coating die minder zonwarmte doorlaat. Wil jij je bestaande woning koeler maken? Kijk dan eens goed naar de isolatie en kies er bijvoorbeeld voor om de beglazing te vervangen.
2. Groen in de tuin
Wist je dat de omgeving van je woning ook bijdraagt aan de warmte binnenshuis? Zo helpt meer beplanting in de omgeving én in je achtertuin bijvoorbeeld voor extra verkoeling. Bij nieuwbouw wordt er automatisch rekening gehouden met meer groen in de buurt. Planten in de tuin creëren schaduw en zorgen voor verdamping van vocht in de aarde. En niet alleen in de tuin, ook groene gevels en daken dragen bij aan een koeler huis. In [PROJECTNAAM] woon je in een klimaatadaptieve leefomgeving, waarbij rekening wordt gehouden met wateroverlast, hittestress en langdurige droogte.
3. Sluit alle ramen en deuren
Het lijkt misschien wat ongezellig: de hele dag in het donker zitten, maar het helpt wel! Op de warmste dagen sluit je het beste alle ramen, deuren, zonneschermen en gordijnen om zoveel mogelijk warmte buiten te houden.
4. Buiten afgekoeld? Alles open!
Wanneer de temperatuur buiten lager is dan binnen en de zon weg is, kun je het beste alles tegen elkaar open zetten. Doe dit bijvoorbeeld ’s avonds laat, of zet je wekker ’s ochtends wat vroeger, zodat er een kleine tocht ontstaat en het lekker kan luchten in de woning.
5. Laat maar waaien
Overdag ook toe aan een briesje? Gebruik dan een ventilator. Dit is minder schadelijk voor het milieu dan een airco. Hoewel de ventilator warme lucht blaast, kun je door een simpel trucje toe te passen deze lucht wat afkoelen. Vul een aantal flessen met water, leg ze in de vriezer en wanneer ze volledig bevroren zijn haal je ze eruit. Zet de flessen voor de ventilator en voilà: koele lucht in jouw woning!
6. Zet apparaten uit
Probeer elektrische apparaten zoveel mogelijk uit te zetten. Dat is niet alleen goed om de warmte in huis te beperken, het is ook nog eens goed voor het milieu en je portemonnee. Hoe minder energie een apparaat verbruikt, hoe minder warmte deze afgeeft. Laat je televisie, computer en lampen dus uit op warme zomerdagen en probeer je wasmachine en vaatwasser pas ’s nachts aan te zetten.
7. Buiten koken
Heb je de mogelijkheid om buiten te koken, bijvoorbeeld door lekker te barbecueën? Doe dit dan op zwoele zomeravonden. Koken zorgt er namelijk voor dat de temperatuur in huis een paar graden stijgt. En dat wil je juist voorkomen als het binnen al boven de 25 graden is. Daarnaast is het buiten koken en eten ook nog eens heel erg gezellig!