Tips voor een duurzame voortuin
9 mei '22
Bij een droomwoning hoort ook een prachtige groene achtertuin. Daar wordt meestal dan ook veel zorg en aandacht aan besteed. Maar hoe zit dat met de voortuin? Met de volgende tips en ontwerpen maak je in een handomdraai van je voortuin een prachtig visitekaartje. En dan ook nog duurzaam! Want, een beter milieu begint bij onszelf. En door onze eigen tuinen een beetje groener te maken, kunnen we samen een groot verschil maken voor de natuur en insecten. Dat geldt óók voor de voortuin!
Grassen enzo
In een zonnige voortuin kun je heel goed sfeer creëren met gras. Je denkt dan misschien meteen aan een gazon met groen gras, maar gras is zoveel meer dan de 'groene sprieten'. Er bestaan honderden grassoorten waarmee je je voortuin kunt aankleden. Siergrassen zijn namelijk zeer geschikt voor de voortuin. En wat dacht je van een vogeldrinkbakje in je voortuin met exotische grassen. Hiermee voelen jouw gevleugelde vriendjes zich al snel thuis in jouw voortuin en geniet je elke dag van het vrolijke gekwetter.
Bloemengeur
Het inrichten van de voortuin kan best een uitdaging zijn. Juist omdat dit voor veel woningen een blikvanger is bij de entree van de woning. Heb jij een voortuin op het zuiden? Dan kun je daar een kleurrijk en uitnodigend visitekaartje van maken. Combineer bijvoorbeeld eens bloeiende vaste planten met een beukenhaag. Wissel het groen af met een grind als bestrating en creëer zo een heerlijk plaatsje om te genieten van al die kleurenpracht. Ruik je die heerlijke bloemengeur al?!
Bladkleuren
In een voortuin die in de schaduw ligt, doen bloeiende planten het helaas iets minder goed. Maar dat betekent niet dat je er geen kleurig geheel van kunt maken. Er zijn nog mogelijkheden genoeg om een levend kunstwerk te creëren, bijvoorbeeld door te kiezen voor een mengsel van vaste planten met bonte bladkleuren. Planten met gekleurde bladeren zijn erg mooi, maar vaak ook kwetsbaar. Juist in een (half)schaduwrijke voortuin, kun je deze planten zonder problemen laten groeien.
Herfstpracht
Ben jij dol op de herfst met al zijn uitbundige rode en goudgele tinten? Creëer dan een fraaie herfstpracht voor je eigen voordeur. Kies bijvoorbeeld voor vaste planten en/of heesters met warme herfstkleuren. Met een halfschaduwrijke voortuin geniet je hier het hele jaar door van. En dat kan zelfs prima in een kleine tuin.
Rozenpracht
"Rozen zijn rood, viooltjes zijn blauw…." Het is een bekend rijmpje met heel veel varianten. Net als de kleuren van rozen en viooltjes eigenlijk. Want die zijn zéker niet altijd rood en blauw. Neem bijvoorbeeld de rosa Schneewittchen. Deze witte rozenpracht in jouw voortuin geeft je woning een extra chique uitstraling. Vanaf een bankje in jouw diepe zonnige voortuin kun je er uren van genieten.
Regenwater
Een groene, duurzame tuin zorgt niet alleen voor meer biodiversiteit, maar ook voor een goede afvoer van overtollig regenwater naar het riool of wadi’s in de wijk. Belangrijk voor de opvang van regenwater in de tuin is dat het geïnfiltreerd kan worden in de grond. Om die infiltratie in de voortuin te bevorderen, is het belangrijk om in de inrichting zoveel mogelijk groen toe te passen. Bijkomend voordeel is dat dit tegelijk zorgt voor verkoeling in de zomer! Wil je toch verharding in de tuin, dan is grind bijvoorbeeld een goede keuze. Of een andere open verharding, waarin het regenwater kan wegzakken. Ter inspiratie hieronder een aantal van de mogelijkheden voor de infiltratie van regenwater.